Melinda
Z celerové polévky jsem měla trošku strach, ale nakonec to dopadlo docela dobře:)


Inspirace částečně Apetitem


Potřebné ingredience:

  • cca 1,5 celeru
  • pórek (využívá se bílá část)
  • 1 cibule
  • 2 velké brambory (syrové)
  • 1 smetana ke šlehání
  • slanina
  • sůl, pepř
  • olivový olej
Na lžíci oleje (množství záleží na velikosti cibule) se zpění na kostičky nakrájená cibule, která se na mírném plameni asi 10 minut opéká (než dosáhne lehce zlatavé barvy). Poté se plamen zvýší a přidá se na kostičky nakrájený celer, nakrájené brambory a pórek, vše se zalije vodou, aby byla směs ponořena a uvede se do varu, následně se vaří do změknutí asi půl hodiny.

Mixérem se vše (nebo třeba 2/3, jak kdo chce) rozmixuje na pyré a přidá se smetana, sůl a pepř.

Před podáváním se na pánvičce nebo v troubě (já dávám nasucho na pánev) opraží slanina (cca 10 dkg), kterou se pak polévka posype. Dala jsem jí celkem málo, příště musím víc, protože to dohromady skvěle chutná!
Chuť polévky je docela výrazná (díky celeru) a nasládlá. K polévkám většinou přidávám opečené tousty nebo bagetky, které ještě teplé potřu česnekem (jako topinku) a lehce pokapu olivovým olejem. Mňam!

P.S. ne, ve skutečnosti ta slanina není černá, stejně jako miska má ve skutečnosti fialovou barvu :D focení večer ani nic moc
Štítky: edit post
0 Responses

Okomentovat